Din mașină : Catedrala Greco Catolicǎ “Sfȃntul Nicolae”, Oradea

marți, 28 iunie 2022

Catedrala Greco Catolicǎ “Sfȃntul Nicolae”, Oradea

            Biserica a fost construită în perioada 1800–1810 în locul unei biserici vechi care a existat aici din a doua treime a secolului al XVIII-lea. După înfiinţarea Episcopiei Greco-Catolice din Oradea, vechiul edificiu  nu a mai satisfăcut nevoile noilor institutii ecleziastice și a fost înlocuit cu actuala catedrală. Lucrările de construcţie au fost iniţiate de către episcopul Ignațiu Darabant şi au fost finalizate de episcopul Samuel Vulcan. Iniţial catedrala dispunea de un turn asemănător Bisericii cu Lună, care însă a devenit victima incendiului din 1836.

Turnul actual, care reprezintă o îmbinare a stilului neobaroc cu cel bizantin, a fost ridicat în 1870, la iniţiativa şi prin finanţarea episcopului Iosif Pop Silaghi.
     După cele două incendii devastatoare din anii 1836 şi 1907, episcopul Demetrie Radu îi încredinţează proiectarea noului coif al turnului unuia dintre cei mai prestigioşi arhitecţi ai timpului, Rimanoczi Kalman jr. Deşi la exterior coiful înscrie o notă aparte în raport cu spiritul neo-clasic al arhitecturii bisericii, arabescurile, ghirlandele şi volutele profilului său se regăsesc în plastica decorativă pictată în interior de către pictorul budapestan Szirmai Antal în 1892.

În anul 2019 a fost montată în fața catedralei o statuie a lui Demetriu Radu, episcop al Eparhiei de Oradea Mare, în perioada 1903-1920.

În anul 2020 au fost făcute lucrări de reparații în interiorul catedralei.

            Ignațiu Darabant, uneori Ignatie Darabant, (n. octombrie 1738, Vicea - d. 31 octombrie 1805, Oradea) a fost episcop unit de Oradea, promotor al emancipării românilor prin cultură, coautor al petiției Supplex Libellus Valachorum, fondator al seminarului diecezan și al Catedralei Sf. Nicolae din Oradea.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Meteora - Mănăstirea Varlaam

          Complexul Meteora cuprinde șase mănăstiri construite pe piloni din piatră naturală. Mănăstirea Varlaam este a doua mănăstire ca mă...