Din mașină : Biserica ”Sfântul Ierarh Nicolae” Densuș, Hunedoara - biserică veche de secole, pe un sit roman

marți, 28 iunie 2022

Biserica ”Sfântul Ierarh Nicolae” Densuș, Hunedoara - biserică veche de secole, pe un sit roman

 

            Situatǎ la cȃțiva kilometri de Ulpia Traiana Sarmisegetusa, este cea mai veche bisericǎ din Romȃnia ȋn care se mai țin slujbe. Zidurile au fost construite din cǎrǎmizi cu inscripții romane, capiteluri, pietre funerare, tuburi de canalizare, blocuri, marmurǎ, coloane și statui luate din Ulpia Traiana. Pronaosul, ȋn forma de L, este descoperit, strǎjuit de patru stȃlpi groși, ȋmbrǎcați ȋn pietre funerare. De asemenea, Masa Altarului este realizatǎ tot dintr-o piatrǎ funerarǎ de pe care au fost șterse literele. Deasupra se aflǎ doi lei care stau cu spatele unul la altul. Naosul este strǎpuns de un turn ȋn jurul cǎruia se aflǎ un spațiu ȋngust, acoperit cu o boltǎ de sprijin, iar la est se aflǎ o absidǎ semicircularǎ.

            În perioada dinainte de 1989, imaginea Bisericii din Densuș se afla pe unul dintre cele mai rǎspȃndite timbre poștale, cel cu valoare de 40 de bani.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Meteora - Mănăstirea Varlaam

          Complexul Meteora cuprinde șase mănăstiri construite pe piloni din piatră naturală. Mănăstirea Varlaam este a doua mănăstire ca mă...