Din mașină : Mǎnǎstirea Bezdin

duminică, 15 mai 2022

Mǎnǎstirea Bezdin

 


           Este o mănăstire a comunității sârbe,situată în apropiere de satul Munar, județul Arad. Mǎnǎstirea este ȋnființatǎ ȋn anul 1539, și poartǎ hramul Adormirea Maicii Domnului, prǎznuit la data de 28 august - stil nou.Numele mǎnǎstirii vine de la pȃrȃul Bezdin care formeaza o serie de mlaștini cu mult stufǎriș ȋn partea ei vesticǎ.  

         Mǎnǎstirea  a  fost  incendiatǎ  de  turci ȋn  timpul  ocupației otomane a Banatului, dar n-a fost pǎrǎsitǎ de cǎlugǎri, care au ridicat o bisericǎ din lemn ȋn care au slujit pȃnǎ la construirea celei de acum. Biserica de cǎrǎmidǎ s-a construit dupǎ anul 1690, ȋn stil bizantin ȋn formǎ de treflǎ cu trei abside. Dupa anul 1740 urmeazǎ o perioadǎ de dezvoltare a mǎnǎstirii, pe timpul egumenului Teodosie Veselinovici, care vine aici de la Manastirea Vincia din Serbia, ȋmpreunǎ cu obștea, de unde au fugit prigoniți de turci.

Printre multele obiecte de cult deosebit de valoroase, au adus și Icoana fǎcǎtoare de minuni a Maicii Domnului provenitǎ de pe Muntele Athos.

În anul 1753, pictorul arǎdean Ştefan Tenețchi picteazǎ iconostasul bisericii. În 1755 se executǎ lemnǎria și se doneazǎ sfȃnta masǎ de marmurǎ. În anul 1771, conacul mǎnǎstirii avea peste 52 de ȋncǎperi, capela, antreu, trapeza. În acea vreme viețuiau aici 16 cǎlugǎri.

În anul 1802, pictorul Jacov Orfelin picteazǎ un iconostas nou, iar ȋn 1833 se executǎ importante lucrari de reparații. Între 1912-1922 aici a lucrat pictorul sȃrb Ştefan Alexici, care a executat mari compoziții picturale aflate azi la Vicariatul Ortodox Sȃrb din Timișoara. Tot la Vicariatul din Timișoara se aflǎ și parte din pictura iconostasului (piesele demontabile), precum și marea parte a bibliotecii mǎnǎstirești. 












       

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Meteora - Mănăstirea Varlaam

          Complexul Meteora cuprinde șase mănăstiri construite pe piloni din piatră naturală. Mănăstirea Varlaam este a doua mănăstire ca mă...