Din mașină : Biserica cu lunǎ – Oradea

vineri, 20 mai 2022

Biserica cu lunǎ – Oradea

 


       Cunoscută și sub denumirea Catedrala Adormirea Maicii Domnului, este o biserică creștin-ortodoxă aflată în Oradea, construită între anii 1784-1790. Piatra de temelie a bisericii a fost depusă în anul 1784 de către episcopul Aradului, Petru Petrovici. Construcţia a fost finalizată în 1790 după planurile arhitectului Éder Jakab.

            Stilul arhitectural este baroc, cu elemente de neoclasic. Construcția este de tip navǎ cu abside și cuprinde: altarul, naosul, pronaosul și pridvorul. Iconostasul este ȋn stil baroc, poleit cu foițǎ de aur și cuprinde 45 de icoane.

            A fost denumită astfel datorită unui mecanism unic în Europa, aflat pe turla bisericii, care are menirea de a pune în mișcare o sferă cu diametrul de 1 m, de forma lunii, vopsită jumătate în negru, jumătate în auriu. Această sferă se deplasează după mișcarea de rotație a Lunii în jurul Pământului și arată, prin rotirea sa, toate fazele Lunii.

            Între anii 1790-2005, biserica a avut rol de catedralǎ episcopalǎ. Pȃnǎ la ȋnceputul secolului XX, ȋn bisericǎ s-a slujit ȋn limba romȃnǎ, sȃrbǎ și greacǎ.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Meteora - Mănăstirea Varlaam

          Complexul Meteora cuprinde șase mănăstiri construite pe piloni din piatră naturală. Mănăstirea Varlaam este a doua mănăstire ca mă...