Din mașină : Sǎpȃnța – Cimitirul vesel

vineri, 25 martie 2022

Sǎpȃnța – Cimitirul vesel

 


           Cimitirul vesel este un cimitir din localitatea Săpânța, județul Maramureș, unic ȋn lume, faimos pentru crucile mormintelor viu colorate și picturile naive reprezentând scene din viața și ocupația persoanelor înhumate. Acesta dateazǎ din anii 1930 și este creația artistului popular Stan Ion Pătraş, sculptor, pictor și poet ȋn același timp.

Artistul Ioan Stan Pǎtraș s-a nǎscut ȋn anul 1908 ȋntr-o familie de maramureșeni din Sǎpȃnța, care se ocupau cu prelucrarea artisticǎ a lemnului. La 14 ani ȋncepe sǎ sculpteze cruci, iar la 26 de ani ȋncepe sǎ dea o notǎ distinctivǎ acestora, scriind un epitaf pe cruce. Erau enumerate inițial numele, vȃrsta și ocupația. Ulterior, compune epitafuri care ajung de la 2-3 versuri pȃnǎ la 11 versuri. Doi ani mai tȃrziu apar imaginile realizate ȋn basorelief. În aceeași perioadǎ subțiazǎ crucile, fǎcȃndu-le mai zvelte.

Dupa moartea lui Ioan Stan Pǎtraș, ȋn 1977 opera lui a fost continuatǎ de ucenicul sǎu, Dumitru Pop Tincu. Se presupune cǎ atitudinea veselǎ ȋn fața morții era un obicei al Dacilor. Acestia credeau ȋn viața veșnicǎ, moartea fiind pentru ei doar o trecere ȋntr-o alta lume. Nu vedeau moartea ca un sfȃrșit tragic, ci ca pe o șansǎ de a se ȋntȃlni cu zeul Zamolxe.

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Meteora - Mănăstirea Varlaam

          Complexul Meteora cuprinde șase mănăstiri construite pe piloni din piatră naturală. Mănăstirea Varlaam este a doua mănăstire ca mă...