Din mașină : Mǎnǎstirea Sǎpȃnța Peri - Posibil cea mai ȋnaltǎ bisericǎ de lemn din lume

sâmbătă, 26 martie 2022

Mǎnǎstirea Sǎpȃnța Peri - Posibil cea mai ȋnaltǎ bisericǎ de lemn din lume





   Este o mǎnǎstire de maici, aflatǎ ȋn localitatea Sǎpȃnța, județul Maramureș, cu hramul Sfântului Arhanghel Mihail (8 noiembrie).

Construcția Mănăstirii a început în anul 1997, fiind o dorință a preotului paroh Grigore Luțai de a reînnoda tradiția istorică a vechii Mănăstiri Sfântul Arhanghel Mihail, din Peri, Maramureș, astăzi pe teritoriul Ucrainei. Veche mănăstire purta pe vremea voievozilor Dragoșești hramul Sfântul Arhanghel Mihail.  La Săpânța-Peri au fost traduse și copiate în română pentru prima dată „Psaltirea”, „Evanghelia”, „Legenda duminicii”, „Codicele Voroțean” și „Faptele Apostolilor”.

Biserica, așezatǎ pe un soclu de piatrǎ, este construitǎ ȋn stil maramureșean, din lemn masiv de stejar. Impresionanta turlǎ ce ridica la aproape 78 m deasupra solului. Inițial, biserica a fost placatǎ cu 8,5 kg de aur, iar crucea, înaltă de șapte metri, era învelită cu 4 kg de aur.


















Un comentariu:

Meteora - Mănăstirea Varlaam

          Complexul Meteora cuprinde șase mănăstiri construite pe piloni din piatră naturală. Mănăstirea Varlaam este a doua mănăstire ca mă...