Din mașină : martie 2022

sâmbătă, 26 martie 2022

Mǎnǎstirea Sǎpȃnța Peri - Posibil cea mai ȋnaltǎ bisericǎ de lemn din lume





   Este o mǎnǎstire de maici, aflatǎ ȋn localitatea Sǎpȃnța, județul Maramureș, cu hramul Sfântului Arhanghel Mihail (8 noiembrie).

Construcția Mănăstirii a început în anul 1997, fiind o dorință a preotului paroh Grigore Luțai de a reînnoda tradiția istorică a vechii Mănăstiri Sfântul Arhanghel Mihail, din Peri, Maramureș, astăzi pe teritoriul Ucrainei. Veche mănăstire purta pe vremea voievozilor Dragoșești hramul Sfântul Arhanghel Mihail.  La Săpânța-Peri au fost traduse și copiate în română pentru prima dată „Psaltirea”, „Evanghelia”, „Legenda duminicii”, „Codicele Voroțean” și „Faptele Apostolilor”.

Biserica, așezatǎ pe un soclu de piatrǎ, este construitǎ ȋn stil maramureșean, din lemn masiv de stejar. Impresionanta turlǎ ce ridica la aproape 78 m deasupra solului. Inițial, biserica a fost placatǎ cu 8,5 kg de aur, iar crucea, înaltă de șapte metri, era învelită cu 4 kg de aur.


















vineri, 25 martie 2022

Sǎpȃnța – Cimitirul vesel

 


           Cimitirul vesel este un cimitir din localitatea Săpânța, județul Maramureș, unic ȋn lume, faimos pentru crucile mormintelor viu colorate și picturile naive reprezentând scene din viața și ocupația persoanelor înhumate. Acesta dateazǎ din anii 1930 și este creația artistului popular Stan Ion Pătraş, sculptor, pictor și poet ȋn același timp.

Artistul Ioan Stan Pǎtraș s-a nǎscut ȋn anul 1908 ȋntr-o familie de maramureșeni din Sǎpȃnța, care se ocupau cu prelucrarea artisticǎ a lemnului. La 14 ani ȋncepe sǎ sculpteze cruci, iar la 26 de ani ȋncepe sǎ dea o notǎ distinctivǎ acestora, scriind un epitaf pe cruce. Erau enumerate inițial numele, vȃrsta și ocupația. Ulterior, compune epitafuri care ajung de la 2-3 versuri pȃnǎ la 11 versuri. Doi ani mai tȃrziu apar imaginile realizate ȋn basorelief. În aceeași perioadǎ subțiazǎ crucile, fǎcȃndu-le mai zvelte.

Dupa moartea lui Ioan Stan Pǎtraș, ȋn 1977 opera lui a fost continuatǎ de ucenicul sǎu, Dumitru Pop Tincu. Se presupune cǎ atitudinea veselǎ ȋn fața morții era un obicei al Dacilor. Acestia credeau ȋn viața veșnicǎ, moartea fiind pentru ei doar o trecere ȋntr-o alta lume. Nu vedeau moartea ca un sfȃrșit tragic, ci ca pe o șansǎ de a se ȋntȃlni cu zeul Zamolxe.

















joi, 3 martie 2022

Budapesta - vis, istorie, frumusețe

  - Un loc în care visăm, un loc în care parcă am trăit cândva... -



       Deși aveam în plan să lăsăm mașina în parcarea hotelului și să apelăm la mijloacele de transport în comun, am decis să facem un tur al orașului chiar în seara în care am ajuns. Prima impresie: traficul în Budapesta e foarte disciplinat; foarte bine fluidizat fără blocaje, fără înjurături sau gesturi "tandre" de bun venit.
     Budapesta e un oraș generos în ceea ce privesc atracțiile turistice și, deși timpul nu e niciodată suficient, am reușit să vizităm ceea ce ne-am propus.





    Castelul Vajdahunyad

    Castelul a fost construit pentru a găzdui Expoziția Milenară organizată în 1896. Astăzi putem vizita aici Muzeul Agricol Maghiar, cel mai mare muzeu de agricultură din Europa.
În curtea castelului se află celebra statuie a lui Anonymus, notarul anonim al regelui maghiar Béla al III-lea. Castelul reprezintă patru stiluri arhitecturale diferite: gotic, baroc, renascentist și romanic.

Adresa: Vajdahunyad STNY, 1146, UNGARIA

Preț bilete de intrare:
- Adulți: 1.600 HUF;
- Copii: 800 HUF.









     Grădina Zoologică

    În apropiere de castel se poate vizita Grădina Zoologică, cea mai mare din Ungaria și una dintre cele mai vechi din Europa, fondată în 1866.

Adresa: 6-12, ALLATKERTI KRT, 1146, BUDAPESTA, UNGARIA.

Preț bilete de intrare:
- Adulți: 2.500 HUF;
- Studenți și copii peste 14 ani: 1.900 HUF;
- Copii între 2-14 ani: 1.800 HUF.










Sinagoga de pe strada Dohány - cea mai mare sinagogă din Europa

   Construită la mijlocul secolului al XIX- lea, în stil maur, cu iz oriental, însă cu structură modernă, clădirea ocupă o suprafață de 1.200 de metri patrați și cu o înălțime a turnurilor de 44 de metri. Clădirea a fost proiectată de Ludwig Forster, arhitectul sinagogii din Viena, iar designul interior a fost elaborat de Frigyes Feszl.
    În spatele sinagogii se află Monumentul Martirilor Evrei, în formă de salcie plângătoare, pe ale cărei frunze multe familii și-au gravat numele strămoșilor.

Adresa: Budapesta, Dohány u.2, 1074, Ungaria.
Preț bilete intrare:
Adulți: 17 EUR;
Studenți și copii peste 12 ani: 13 EUR;
Copii între 6-12 ani: 4 EUR;
Copii între 0-5 ani: gratuit.





                             


    Nu poți încheia un weekend în Budapesta fără o plimbare seara, pentru a te bucura de miile de lumini ce străbat orașul. Ne-am dorit să ajungem la Bastionul Pescarilor, unul din locurile reprezentative pentru Budapesta și care oferă o imagine panoramică asupra clădirii Parlamentului.

    





   Bastionul Pescarilor a jucat un rol protector, făcând parte din zidurile orașului Buda. Denumirea provine de la zona aflată dedesubt, numită Orașul Pescarilor. Turnurile bastionului reprezintă cei 7 conducători ai maghiarilor stabiliți în Câmpia Panonică.
    Chiar lângă bastion se află Biserica Matyás, capodoperă a goticului maghiar și așezământ în care au avut loc nunțile regale și încoronările.
    După ce turcii au ocupat Buda, în 1541, biserica a fost transformată în moschee, purtând numele de Geamia Mare.
   În 1686, după recucerirea Budei, a fost din nou transformată în biserică catolică, în stil baroc.

Adresa: Budapesta, Szentháromság Tér, 1014, Ungaria.

    Aflându- ne pe străduțele pavate ce urcau spre bastion, am aruncat câte o privire asupra plăcuțelor de pe clădiri, trăind parcă un sentiment de déjà vu. Un aer rece și umed venit de pe Dunăre, ne taie parcă respirația când dăm cu ochii de anul 1794...parcă am trăit cândva.







P.S.: Umblați și voi cu bine!


Meteora - Mănăstirea Varlaam

          Complexul Meteora cuprinde șase mănăstiri construite pe piloni din piatră naturală. Mănăstirea Varlaam este a doua mănăstire ca mă...