Din mașină : Mănăstirea Sfânta Maria Radna, Arad

joi, 7 iulie 2022

Mănăstirea Sfânta Maria Radna, Arad


      Mănăstirea Sfânta Maria Radna este o mănăstire romano-catolică aflată in orașul Lipova, județul Arad. Este principalul loc de pelerinaj din Dieceza de Timișoara.
      În jurul anului 1327, regele Ungariei, Carol Robert de Anjou a ridicat aici o mănăstire și o biserică închinată Sfântului Ludovic de Toulouse, unchiul său, ambele fiind încredințate unor călugări franciscani veniți din Bosnia.
     În anul 1520, a fost ridicată o capelă mică pe dealul din vecinătate, în care au slujit călugării franciscani refugiați pe aceste maluri ale râului Mureș, atunci când zona Banatului era sub ocupație otomană.
      În 1626 mănăstirea franciscană a fost reînființată la Radna.
     În anul 1668, Gheorghe Vriconosa din Bosnia a donat capelei călugărilor franciscani din Radna o icoană a Maicii Domnului. Icoana a fost tipărită pe hârtie în atelierul unui meșter tipograf din Italia.
      În septembrie 1695, capela a fost incendiată de către soldații turci, fiind devastată până la temelie. În ciuda incendiului , icoana nu a avut de suferit, aceasta fiind considerată o icoană făcătoare de minuni cinstită de credincioși până în prezent. Abia în anul 1750, datorită canonicului Johannes Szlezak, așezământul monahal Maria Radna este recunoscut oficial biserică și loc de pelerinaj.
     Deoarece vechiul lăcaș de cult devenise neîncăpător, în data de 7 iulie 1756 a fost pusă piatra de temelie a unei noi biserici, care a fost sfințită în 1767 de către episcopul Franz Anton Engl von Wagrain. Tot cu această ocazie a fost mutată icoana miraculoasă din vechea capelă în noua biserică, decorată în stil baroc.
     Biserica a fost înălțată în anul 1992 la rang de Basilica Minor cu hramul "Maica Harurilor", de către Papa Ioan Paul al II-lea.


 




































 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Meteora - Mănăstirea Varlaam

          Complexul Meteora cuprinde șase mănăstiri construite pe piloni din piatră naturală. Mănăstirea Varlaam este a doua mănăstire ca mă...