Din mașină : Cetatea Fǎgǎrașului, Brașov

luni, 11 iulie 2022

Cetatea Fǎgǎrașului, Brașov

Cetatea Fǎgǎrașului este situatǎ  pe amplasamentul unei vechi fortificații din lemn datatǎ din secolul al XII-lea și care a fost distrusǎ ȋn urma unui incendiu devastator ȋn secolul al XIII-lea. Construcția de piatrǎ a Cetǎții Fǎgǎrașului a fost ȋnceputǎ la sfȃrșitul secolului al XIV-lea și a fost finalizatǎ la jumǎtatea secolului al XVII-lea, ȋn aceastǎ perioadǎ avȃnd parte de adǎugiri succesive.

Începȃnd cu anul 1528, la ordinele lui Ştefan Mailat, stǎpȃnului domeniului feudal al Fǎgǎrașului din acea perioadǎ, cetatea a fost transformatǎ ȋn castel senioral fortificat.
Dupǎ scindarea Regatului Feudal Maghiar din 1541, Cetatea Fǎgǎrașului intrǎ ȋn proprietatea principilor transilvani, iar ȋn 1599, ȋn urma campaniei din Transilvania, cetatea intrǎ ȋn posesia lui Mihai Viteazul care o dǎruiește soției sale, Doamna Stanca.

De-a lungul istoriei, Cetatea Fǎgǎrașului a fost cetate de apǎrare, ȋnchisoare și loc de desfǎșurare a balurilor grandioase organizate de Domna Stanca și frecventate de majoritatea nobililor transilvaneni. Doamna Stanca a trǎit la Cetatea Fǎgǎrașului timp de un an, iar la balurile organizate aici, oaspeții erau tratați cu delicatese preparate de cei mai pricepuți bucǎtari din zonǎ și vinuri de soiuri alese. Perioada de glorie a Cetǎții Fǎgǎrașului se ȋncheie ȋn 1601, odatǎ cu moartea lui Mihai Viteazu, cȃnd cetatea a fost transformatǎ ȋn fortareațǎ militarǎ, iar Doamna Stanca a fost ȋnchisǎ ȋn temnița cetǎții.

În secolul al XVII-lea, datoritǎ noilor modificǎri, adaptǎri și adǎugiri ale construcțiilor realizate de Gabriel Bethlen și Gheorghe Rackozi I, Cetatea Fǎgǎrașului cunoaște perioada sa de apogeu și devine o fastuoasǎ reședințǎ princiarǎ. În aceastǎ perioadǎ s-au construit loggii deschise în arcuri pe masive pile de zidărie, cele patru bastioane cazemată în stil italian, zidurile cetǎții au fost dublate prin interior, pe jumatatea nordicǎ a laturii de est s-a construit clǎdirea corpului de gardǎ, iar șanțul de apǎrare din jurul cetǎții a fost lǎrgit, adȃncit și umplut cu apǎ din Olt. Pivnițele au fost reamenajate ceva mai tȃrziu, devenind celule pentru șerbii care se revoltau. În anul 1696, Cetatea Fǎgǎrașului a fost preluatǎ de austrieci și a fost transformatǎ ȋn cazarmǎ, iar ȋncepȃnd  cu anul 1699, cetatea a fost ȋnchisoare militara. În anul 1721, a devenit sediu al Episcopiei Romȃne Unite cu Roma, iar între anii 1948 -1960 a servit drept închisoare pentru detinuții politici din Ţara Fǎgǎrașului, oponenți ai sistemului comunist.













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Meteora - Mănăstirea Varlaam

          Complexul Meteora cuprinde șase mănăstiri construite pe piloni din piatră naturală. Mănăstirea Varlaam este a doua mănăstire ca mă...