Din mașină : Mǎnǎstirea Sfintei Cruci din Oradea

marți, 24 mai 2022

Mǎnǎstirea Sfintei Cruci din Oradea

 


                Este o mǎnǎstire de maici, ȋnființatǎ ȋn anul 1992, la aproximativ 2 km de Oradea. În anul 1993 s-a adus aici prima bisericǎ a manastirii, o bisericuțǎ de lemn, datȃnd de la ȋnceputul secolului al XVIII-lea. Bisericuța de lemn a fost adusǎ din satul Corbești, județul Bihor, ȋntr-o stare de degradare avansatǎ, ȋnsǎ s-a reușit reconstituirea ei. Bisericuța de lemn poartǎ hramul "Sfȃnta Cuvioasǎ Parascheva și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril".

            În anul 1994 s-a pus piatra de temelie a bisericii principale purtȃnd hramul "Adormirea Maicii Domnului". Biserica "Adormirea Maicii Domnului" este unicǎ ȋn Transilvania datoritǎ picturii sale exterioare. Ea face legatura spiritualǎ cu bisericile pictate din Nordul Moldovei.

            Mǎnǎstirea are cȃteva ateliere: un atelier de croitorie, altul de broderie, unde se executǎ veșminte preoțești cu divese modele de broderie, și un alt atelier de picturǎ, de unde ies icoane bizantine pe pȃnzǎ sau lemn.

Adresa: strada Facliei, nr. 24A, orasul Oradea, judetul Bihor, cod: 410181.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Meteora - Mănăstirea Varlaam

          Complexul Meteora cuprinde șase mănăstiri construite pe piloni din piatră naturală. Mănăstirea Varlaam este a doua mănăstire ca mă...